Hopp til hovedinnhold
Kunst og design i skolen logo.

Planktonportretter - kunst møter naturfag


Tekst: FORMs redaksjon og Kunst i Skolen

I løpet av høsten 2017 og våren 2018 skal 345 elever fra Nøtterøy og Tjøme tegne og male portretter av plankton. Elevarbeidene stilles ut sammen med ut utvalg av grafiker Ellen Karin Mæhlums silketrykkserie Planktonportretter.

–Jeg stopper ikke å la meg fasinerer av disse fantastiske encellede organismene, sier Ellen Karin Mæhlum i det hun viser oss sine intrikate og vakre Planktonportretter. Vi er på besøk i hennes atelier i Oslo. Hun kaller de portretter siden bildene løfter fram de visuelle sidene ved planteplankton -som i virkeligheten er så ørsmå at de ikke kan ses med det blotte øyet. Ved siden av silketrykkene ligger det en bunke mikroskopfotografier av plankton. Dette er det visuelle grunnlagsmaterialet for bildene hennes.

Siden 2001 har Mæhlum med jevne mellomrom oppholdt seg i Ny-Ålesund på Svalbard. Tettstedet er bygd opp som et senter for internasjonal arktisk forskning og miljøovervåkning. Her kom Mæhlum i kontakt med en gruppe forskere i marin mikrobiologi fra Universitetet i Bergen (UiB). Det ble raskt etablert et samarbeid basert på en felles interesse og fasinasjon for de mange former og mønstre som eksisterer i det mikrobielle universet.

  • "Planktonportretter", 2008-2015. ©Ellen Karin Mæhlum

    "Planktonportretter", 2008-2015. ©Ellen Karin Mæhlum / BONO. Kalkalge, silketrykk, 63x64 cm. SEM - grafi Erichsen/Heldal

  • "Planktonportretter", 2008-2015. ©Ellen Karin Mæhlum

    "Planktonportretter", 2008-2015. ©Ellen Karin Mæhlum / BONO. Kalkalge, silketrykk, 63x64 cm. SEM - grafi Erichsen/Heldal

"Planktonportretter", 2008-2015. ©Ellen Karin Mæhlum

"Planktonportretter", 2008-2015. ©Ellen Karin Mæhlum / BONO. Kalkalge, silketrykk, 63x64 cm. SEM - grafi Erichsen/Heldal

–Kunst og vitenskap begynner ofte med visuelle observasjoner etterfulgt av mental bearbeiding og fortolkning av inntrykk. Å gjøre synlig noe som for de fleste er usynlig og utilgjengelig, har vært en drivkraft for meg, forteller Mæhlum.

I fotoene, som er tatt på elektronmikroskopisk laboratorium ved UiB, er organismene forstørret 10 til 30 000 ganger. Gjennom den grafiske teknikken silketrykk/serigrafi får billedkunstneren det fotografiske og rastrerte uttrykket hun ønsker. Mæhlum bruker sin kunstneriske frihet i den digitale bearbeidingen av mikroskopfotografiene. Hun tar utsnitt, legger til farger og lager bakgrunner for å forsterke former og strukturer i motivet.

Se, lære og skape

I løpet av skoleåret 2017/2018 får Færder Nasjonalparksenter besøk av 345 femteklassinger fra Nøtterøy og Tjøme. Her får de se, lære om og skape med utgangspunkt i naturen. Som en del av opplegget holder Mæhlum en workshop. Hun viser noen av sine Planktonportretter, etterfulgt av verkstedarbeid der elevene lager sine egne portretter av plankton.

Tegning av plankton

Elevarbeider laget av 5. klassinger ved Føynland, Brattås, Okserød, Vestskogen og Herstad skoler under veiledning av Ellen Karin Mæhlum. Elevene pusser den ene siden av pleksiglasset med sandpapir og maler med gouache og vannbasert lakk. - Som billedkunstner er jeg opptatt av at elevene skal få mestringsfølelse. På grunn av kort tid i verkstedet setter jeg noen begrensninger. Fargebruken må holdes til 2-3 farger og bakgrunnen males i en blåtone. Dette ender opp i 350 helt forskjellige, individuelle uttrykk, som sammen skal danne en helhet, forteller Mæhlum. Foto: Ellen Karin Mæhlum

  • tegning av plankton

    Elevarbeid. Foto: Ellen Karin Mæhlum

  • tegning av plankton

    Elevarbeid. Foto: Ellen Karin Mæhlum

Hver elev får utdelt et mikroskopfotografi som er utgangspunktet for bildet de skal lage. –De starter med å tegne en skisse og mye av min jobb er gjøre dem bevisste og observante på former og detaljer. Etter hvert maler og tegner elevene motivet på pleksiglass.

21. oktober var det utstillingsåpning av elevarbeidene som er laget så langt. «Planktonportretter» er et samarbeid mellom Vestfold fylkeskommune, billedkunstner Ellen Karin Mæhlum, Kunst i Skolen, Færder Nasjonalparksenter og Den kulturelle skolesekken i Nøtterøy og Tjøme.

Se flere av Ellen Karin Mæhlums bilder på ellenkarin.no