Hopp til hovedinnhold
Kunst og design i skolen logo.

Vil legge ned KDA ved Sandefjord vgs.

Oppdatert 05.11.2020

Utdanningsprogrammet KDA - Kunst design og arkitektur står i fare for å bli nedlagt ved Norges største videregående skole! Signér oppropet du også. Fristen er kort: allerede 6. november skal den politiske saken skrives ferdig.

Det er elever og lærere ved KDA, Sandefjord vgs. som er initiativtaker til oppropet.

Vi har skrevet denne uttalelsen og sendt den til politikere i Vestfold og Telemark fylkeskommune:

Kunst og design i skolen (KDS) er en medlems- og interesseorganisasjon som arbeider for å ivareta og styrke kunst-, design og håndverksfag i hele opplæringen.

KDS vil med dette uttrykke vår bekymring for at Vestfold og Telemark fylkeskommune vurderer å legge ned det studieforberedende utdanningsprogrammet kunst, design og arkitektur ved Sandefjord videregående skole.

I løpet av siste halvannet år har det ved flere videregående skoler i landet blitt kjempet for å bevare utdanningstilbudene ved skolen. Det gjelder blant annet det studieforberedende løpet kunst, design og arkitektur (KDA) og det yrkesfaglige løpet håndverk, design og produktutvikling (tidligere design og håndverk). Begrunnelsen for nedleggelser eller redusert tilbud er økonomi og lave søkertall.

Det har vært og er et brennende engasjement for å bevare KDA ved Sandefjord vgs., både blant lærere og elever.

I den offentlige utredningen Med rett til å mestre. Struktur og innhold i videregående opplæring (NOU 2019:25), ledet av Ragnhild Lied, pekes det på utviklingstrekk i samfunnet som vil påvirke hvordan videregående opplæring bør se ut i fremtiden. I utredningen kommer utvalget inn på kompetanser som er etterspurt i næringslivet og i samfunnet generelt; teknisk kompetanse, evne til kritisk tenkning, innovasjon, entreprenørielle ferdigheter og evne til å skape bærekraftige løsninger.

I arbeidet med fagfornyelsen har regjeringens ønske vært å styrke de praktiske og estetiske fagene og sørge for at innovasjon og entreprenørskap vektlegges i de nye læreplanene.

I den nye læreplanen til KDA står blant annet disse kompetansene sentralt: kritisk tenkning, problemløsning, kreative og systematiske arbeidsmåter, analytisk evne, etisk bevissthet og arbeid med innovative og bærekraftige løsninger (Udir, 2020). Dette er i tråd med anbefalingene i NOU 2019:25 og regjeringens ønske.

Kunst og design i skolen mener det er uholdbart at tilbudet i det videregående løpet blir redusert. Mindre mangfold i den videregående skolen gir elevene færre valg – og færre muligheter. Ensretting i videregående opplæring vil gjøre den faglige kompetansen i samfunn og næringsliv langt fattigere.