Tresnitt - en innføring

I slutten av september arrangerte Kunst og design i skolen kurs i tresnitt i samarbeid med Kunst i Skolen (https://www.kunstiskolen.no/). Kursleder, Marianne Karlsen, er grafiker og har lang erfaring med å holde kurs for barn og voksne i ulike grafiske teknikker. Følgende kan du lese utdrag fra kompendiet kursdeltakerne fikk og se bilder fra kurset.
Kurset fant sted i Seilet - Huset for kunst og kultur i skolen.
Utdrag fra kompendiet, skrevet av Marianne Karlsen:
Trykkekunsten i en tverrfaglig kontekst
Når jeg underviser, synes jeg det er viktig å sette trykkekunsten og grafikkens historie inn i en tverrfaglig kontekst. Informasjonsflyt, læring og kultur er i stadig store endringer i vår samtid. Informasjonssamfunnet har endret seg drastisk med inntoget av først radio og TV, og deretter internett. Hvordan deler vi kunnskap, erfaring og opplevelser? Og hvordan og hvorfor er grafikk relevant for oss? Sett grafikken inn i denne konteksten og tilpass for målgruppen du jobber med. Gi barn og unge muligheten til å forstå hvorfor de lærer om grafikk og hvorfor de jobber med denne teknikken. Hva er fordelene med teknikken?

Oppslag fra Biblia pauperum, «fattigmannsbibel», trykt av Albrecht Pfister i 1462/1463.
Trykkekunstens historie
Tresnittet er en av de eldste grafiske trykketeknikkene. I Kina finnes det høytrykk fra flere hundre år før Kristi fødsel. Begrepet dekker både teknikken og selve avtrykket, eller bildet, som blir laget ved hjelp av denne teknikken.
Teknikken hadde sin storhetstid i middelalderen og tidlig moderne tid som re-produksjonsteknikk i Europa, dvs. fra 1400-tallet og til den industrielle revolusjonen. Tresnittet ble særlig brukt til trykking av illustrasjoner i bøker, og vi kan si den er en del av den demokratiseringsprosessen som ga grunnlaget for det informasjonssamfunnet vi kjenner i dag. Trykkekunsten var en prosess mellom kunstner, grafiker og trykkeren, som utførte arbeidet.
Johannes Gutenberg (1400-1468) var gullsmed og utvinner av metall. Han regnes som oppfinneren av metalltrykkpressen, og trykket den første boken, Bibelen på latin (ca. 1455).
Tresnitt som moderne kunstutrykk ble vanlig tidlig på 1900-tallet. De vanligste tresnittene blir skåret i langved, i motsetning til xylografi eller trestikk hvor man bruker endeveden. Tresnittet gir mulighet for å trykke i både små og store formater. Tresnitt inspirerer mange av dagens kunstnere og utfordrer formatet. Ved å utfordre tradisjonelle formater og konvensjoner, gir det oss muligheten til å se tresnittet og grafikk i et nytt lys. Eksempler på kunstnere som gjør dette er tyske Thomas Killper og britiske Caledonia Curry, kjent som Swoon.
Kurs i tresnitt på Seilet - Huset for kunst og kultur i skolen
Det var i hovedsak faglærere i kunst og håndverk på kurset. Bildene under viser arbeid utført av deltagerne.
Tresnitt er høytrykk eller relieff. Motivet skjæres ut på en planslipt treplate. Alt som skal være hvitt skjæres bort med kniv eller huljern. Valg av treplate påvirker strukturen i trykket.

Deltagerne benyttet finerplater. Det er viktig å alltid skjære fra seg. Knivene er formet som en U eller en V i ulike variasjoner og formen på kniven avgjør formen på streken som skjæres. For å fjerne store felt anbefales et stort U-jern.

Deltagerne arbeidet blant annet med puslespillteknikk. Edvard Munch lagde fargetresnitt på denne måten - ved å skjære opp motivet og trykkplata i grove biter, valse delene i forskjellige farger og sette bitene sammen til et puslespill før han trykket bildet.
Reduksjonstrykk
I arbeid med reduksjonstrykk kan det være en fordel å ha en skisse med farger. Deltagerne startet med å skjære ut feltene som skulle være hvite, og trykke opp hele opplaget i en lys farge. Deretter ble det skjært videre, slik at motivet ble redusert når det trykkes med den neste fargen. Når det er klart for neste farge trykkes denne oppå alle de første trykkene - og på denne måten kan man fortsette å redusere for hvert trykk og hver gang endre fargen.
Bildene over viser eksempler på reduksjonstrykk. Det er viktig å trykke på alle de tidligere trykkene, fordi du kan ikke gå tilbake når du jobber videre på platen. Til slutt ender du opp med kun kontur eller små felt som egner seg til en mørk farge.
Blindtrykk: Det trykkes uten at det påføres mer trykksverte på platen. Trykket til høyre er et blindtrykk. Arbeidene er utført av en kursdeltager.
Husk!
Fargen er valset på trykkplaten og ligger på platens høyeste punkter. Alt som skal være hvitt, skjæres bort med kniv eller huljern. Viktig å alltid skjære i fra seg og bruke et skjærebrett.
God verkstedpraksis er viktig:
• Hold arbeidsplassene adskilt, del inn i soner. Skitten sone med sverte og ren sone til å tørke papir og trykke.
• Grafikksverten er seig og kan lett sverte på ren sone.
• Hold fargene adskilt med respekt for resten av gruppa.
• Tenk på hvor fargen blir valset ut til høytrykk.
• Til slutt er det viktig at alle redskaper og benken blir vasket godt for sverte med zalo og vann.

Marianne Karlsen har sin grafiske utdannelse fra England og Norge, og er medlem av Norske Grafikere. Marianne jobber med flere grafiske teknikker og hun har god erfaring med å holde kurs for barn og voksne, og har holdt flere kurs i regi av Kunst i Skolen og Kunst og design i skolen.