Skuffende om mer praktisk skole

Stortinget har nå behandlet Stortingsmelding 34 «En mer praktisk skole – bedre læring, motivasjon og trivsel på 5.-10. trinn», og innstillingen ble lagt frem torsdag 28. november. Kunst og design i skolen har i løpet av prosessen sendt inn høringssvar og delt våre synspunkter og forslag med utdannings- og forskningskomiteen om hvordan en mer praktisk og yrkesrettet skole kan realiseres. Vi mener fortsatt at det er viktig å satse på de praktiske fagene som allerede er en del av læreplanene, og trekker frem følgende punkter:
-Øremerkede midler bør settes av til oppgradering av verksteder.
-Øremerkede midler må brukes til materialer, verktøy og utstyr i Kunst og håndverk.
- Elever bør kunne trekkes ut til eksamen i Kunst og håndverk.
I samtalene vi hadde med representanter fra utdannings- og forskningskomiteen etterlyste vi mer fagkompetanse når det gjelder utforming av skolebygg og verksteder. For at elevene skal få en god læringsopplevelse og utvikle praktiske ferdigheter, er det viktig at spesialrom og verksteder er oppdaterte og tilpasset kravene for plass, utstyr, maskiner, materiell og innredning.
I innstillingen står det: «Grunnskolen skal forberede elevene til å velge videregående utdanningsløp, der om lag halvparten av elevene velger yrkesfaglige programmer» (Innst. 55 S (2023-2024)). For at elever i det hele tatt skal ha grunnlag for etterhvert å vurdere et yrkesfaglig utdanningsløp, må de få oppleve og utvikle praktiske ferdigheter tidlig i opplæringen. Elevene må få tid til å prøve, feile, utforske og erfare med hendene i forskjellige materialer og verktøy, slik at de får en ekte forståelse av hva yrkesfagene innebærer
Den foreslåtte satsningen på en mer praktisk skole førte dessverre ikke til det store løftet vi kunne håpe på når meldingen ble behandlet i Stortinget. Det betyr bare at vi må fortsette det gode arbeidet med å forbedre rammevilkårene for Kunst og håndverk i grunnskolen.