Hopp til hovedinnhold
Kunst og design i skolen logo.

Skoleledere fra Oslo og Viken på seminar i Seilet

Mandag 23. januar deltok nærmere 40 skoleledere fra Oslo og Viken på et heldagsseminar på Seilet - huset for kunst og kultur i Oslo. Seminaret inngår i en kompetansepakke rettet mot skoleledere om de praktiske og estetiske fagene i skolen. Samlingen var den første av to, og ble arrangert av organisasjonene i Samarbeidsforum for estetiske fag (SEF) og Norges Idrettshøgskole, på oppdrag fra Utdanningsetaten i Oslo.

Målet for samlingene er å være en arena for erfaringsdeling og diskusjon om hvordan skolen kan legge til rette for en skolehverdag med de praktiske og estetiske fagene i sentrum.

Dagen startet med fire lærere som snakket om sitt fags særegenheter og potensiale. Silje Karlsen, musikklærer ved Engebråten skole presenterte mulighetene som ligger innenfor musikkfaget. Hun snakket blant annet om at musikkfaget åpner dører for sterk sosial samhandling, at det kan bidra til sterk mestringsfølelse og at man gjennom faget kan arbeide med å få kontakt med egen kropp.

Silje Karlsen, musikklærer ved Engebråten skole. Foto: Dang Pham / Samarbeidsforum for estetiske fag

Silje Karlsen, musikklærer ved Engebråten skole. Foto: Dang Pham / Samarbeidsforum for estetiske fag

Hege Danielsen underviser i kroppsøving ved Bakås skole. Hun snakket om at kroppsøving er et læringsfag, og at kroppsøving ikke er et organisert idrettsfag, der elevene skal bli flinkere i idrett, men heller lære seg å bruke kroppen fleksibelt og gjennom ulike aktiviteter. Mål for faget er blant annet at elevene lærer seg samarbeid, respekt, betydningen av egen innsats, å etablere gode vaner og styrking av fysisk og mental helse.

Mari Møller Thorsen underviser i kunst og håndverk på Nordpolen skole. Hun har undervist elever i kunst og håndverk, fra 1.-10. klasse. Mari fremhevet hvor viktig kunst -og håndverksfaget er for elevenes evne til å ta gode etiske valg i livene sine, for kulturforståelse og samtalene som oppstår når både elever og lærere sitter og jobber side om side med skapende arbeid.

Åshild Woldstad har i en årrekke undervist i faget mat og helse, og er nå styremedlem i organisasjonen Mat og helse i skolen. Hun snakket blant annet om betydningen av at elevene kan “bli imponert over seg selv”, av å mestre noe de aldri har gjort tidligere. Hun poengterte også betydningen av å gi nok tid til faget. “Matlaging - å lage en matrett, tar den tiden det tar. Det er derfor bedre å ha mat og helse 3 timer i strekk, og heller litt mer sjelden, enn å stykke opp undervisningen”.

Øyvind Rundtom, rektor på Kjeller skole i Lillestrøm kommune, har lang erfaring med å inkludere de praktiske og estetiske fagene på lik linje med de såkalte teoretiske fagene på skolen. Han snakket om hvordan han som leder er opptatt av at lærerne har fagkompetanse, og hvordan etter- og videreutdanning gir mange gode effekter for elevenes læring, og for skolens profesjonsfellesskap. Han mente også at det er viktig å skape en attraktiv arbeidsplass der lærerne trives og har tilgang til de ressurser som de trenger for å kunne utføre sitt arbeid godt.

Mona Sannerud Moe fra Norges Idrettshøyskole presenterte den nye masterutdanningen i praktiske og estetiske fag, og snakket om alle mulighetene som ligger i den nye strukturen.

Under samlingen ble også Utdanningsetaten i Oslo sitt arbeid med de praktiske og estetiske fagene belyst ved Irene Brodshaug, fagkonsulent i de praktiske og estetiske fagene i Utdanningsetaten i Oslo. Brodshaug stilte sammen med Thomas Bach Bernås og Jonas Bjørnerud fra etaten.

Konferansierer for dagen var daglig leder for Kunst i skolen, Anne Elisabeth Sæter og Ulrika Bergroth-Plur, daglig leder i Musikk i Skolen.

Neste samling for gruppa er mandag 6. februar, og her vil fokuset være konkrete måter å organisere timeplan og undervisning på, samt utvikling av profesjonsfellesskap gjennom blant annet fagnettverk. Denne dagen vil deltakerne få lunsj laget av elever i 4. klasse som har mat og helse på Skøyen skole.