Flere læreplasser og en mer praktisk skole

Drift og vedlikehold. Lærere i Kunst og håndverk skal i sin tidsressurs drifte og vedlikeholde verksteder. Langt ifra alle skoler har nye og godt utrustede verksteder som her ved Munkerud skole. Foto: Bibbi Omtveit / Kunst og design i skolen
Regjeringas satsing på yrkesfag tar ikke grep om det største hinderet: Fraværet av nasjonale standarder for gruppestørrelse og utrustning av verksteder, skriver styremedlem i Kunst og design i skolen, Vidar Iversen, i et innlegg på Utdanningsnytt.no, 17. januar. Her følger et utdrag av innlegget:
“Stadig færre velger yrkesfag, selv om jobbmulighetene er store og lønna er god. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) vil Norge mangle rundt 90.000 fagarbeidere i 2040. Vi kan ikke sette vår lit til at kun håndverkere fra EØS-området skal bygge landet vårt. Dessuten har vi en håndverks- og kulturarv vi skal ivareta og forvalte. I dag tar skoleeier og rektor avgjørelser som får betydning for praktiske og estetiske fag. Noen prioriterer gode rammevilkår, andre ikke. (…) Har læreren opptil 30 elever om gangen, mangler studiepoeng i faget eller godt utrusta verksteder, blir det ikke mye praktisk arbeid med verktøy og varierte materialer Organisasjonen «Kunst og design i skolen» har lenge frontet kravet om maksimum 15 elever per undervisningsgruppe. Dette for at elevene får rettledningen de trenger for å nå kompetansemålene og ut fra HMS-hensyn. Hver skole må også utrustes med egnede verksteder, verktøy og materialer.”