Fersk doktorgrad tar for seg kommunikasjon i håndverksundervisning

I doktorgraden «Kommunikation i slöjd och hantverksbaserad undervisning» (2021), ser Joakim Andersson nærmere på kommunikasjonsformer mellom lærere og elever i håndverksbasert undervisning.
Andersson har undersøkt sløydundervisningen i svensk grunnskolen og lærerutdanning. Han har sett nærmere på ulike kommunikasjonsformer og hvilke konsekvenser måten vi kommuniserer på får for elevers og studenters læring.
Resultatet viser at sløydlærere bruker mange ulike kommunikasjonsformer når de instruerer. Den mest brukte bygger på såkalt fiktiv kommunikasjon, en «som-om-handling»; -Det kan være en beskrivelse av det som skjer verbalt, eller verbal kommunikasjon sammen med kroppsspråk. For eksempel at læreren viser i luften hvordan man bruker en sag. Å instruere på denne måte krever en viss forkunnskap hos mottakeren, sier Andersson til forskning.se.
Det forskningen til Andersson viser er imidlertid at elever og studenter lærer mest når de observerer konkret handling; Å se på når læreren handler. -Det gir mottakeren bedre forutsetning for å lære ettersom konkret instruksjon ikke krever det samme forforståelsen hos mottakeren, sier Andersson videre.
I avhandlingen slår Joakim Andersson fast at elevene sine forkunnskaper i sløyd og lærerens valg av kommunikasjonsform står i sentral relasjon til hverandre.
Dette forskningsresultatet gir oss er et viktig argument for at det skal være delte klasser/små grupper i faget kunst og håndverk!