Åpning av Lagvis

Lagvis er et prosjekt der fremtidens håndverkere og designerer utfordrer hverandre - og viser hva som er mulig når fagpersoner jobber sammen.
22. mars var det åpning av årets utstilling på DOGA i Oslo som viser samarbeidsprosjektene gjennomført i 2021.
-Lagvis er et eksempel på alt hva vi prøver å få til; samarbeid på tvers av disipliner, og bygge på hverandres kunnskap og erfaringer, utfordre hverandre og gjøre hverandre sterke, sa direktør i Utdanningsetaten, Marte Gerhardsen, i sin åpningstale. Hun understrekte også at det er flott at dette er et nasjonalt samarbeid, noe som er spesielt viktig innen små fag.

Marte Gerhardsen holdt åpningstale. Foto: Bibbi Omtveit / Kunst og design i skolen
Initiativtakeren bak Lagvis (tidligere kalt Vis) er Kristin Brandt ved Håndverkssenteret på Edvard Munch vgs. – I 2016 var det null søkere til møbelsnekker ved Edvard Munch vgs., og jeg tenkte at her må vi gjøre noe. Jeg kom over det danske prosjektet Skud på Stammen hvor designere og nyutdannede håndverkere samarbeider og stiller ut resultatene. Vi har adoptert ideen og lagt til tekstil og smykker, fortalte Brandt i sin tale.
Brandt fortalte også at Lagvis har ambisjoner om å starte småskalaproduksjon.

Kirsten Visdal (t.v.) var kurator for utstillingen på DOGA, 23.-28. mars. Til høyre ser vi initiativtaker til Lagvis, Kristin Brandt. Foto: Bibbi Omtveit / Kunst og design i skolen
På åpningen var mange av elevene, lærlingene, designstudentene og designerne som har vært med på Lagvis til stede.
Møbel
Taran Neckelmann tar mastergrad i design ved Universitetet i Bergen. Hun er mektig imponert over nivået til Vg1-elevene ved Hjerleid Handverksskole som hun har samarbeidet med om skohyllen Nisje. Det hun og elevene har diskutert mest er sammenføyningsteknikk.

Taran + Preben, Ellen, Eskild og Eirik. De står sammen bak skohyllen "Nisje". Foto: Zone 5.
Designstudent Njål Hatteberg. Foto: Bibbi Omtveit / Kunst og design i skolen
Stolen "Plank". Stolene er overflatebehandlet med linolje. Foto: Zone 5
Stolen "Plank" er tegnet av designstudent Njål Hatteberg. Prototypen er laget av fire elever ved Hjerleid Handverksskole, Odd Egil Bekkelund, Imbre Garnes, Ragnhild Elvestad og Inga Pernille Vold. -Dette har vært en veldig lærerik prosess, forteller Njål på åpningen. -Jeg har ikke bakgrunn som håndverker og den hender jo at man som designer tegner produkter som ikke lar seg lage i praksis. I dette tilfelle har vi blant annet diskutert sammenføyningsteknikker og vi endte opp med å bruke tapping.
Sigurd + Endre. Lærling ved Tønnegarden, Endre Opdal Kvarmestøl og arkitektstudent Sigurd Røsok står sammen bak stolen "Odel". Foto: Zone 5
Prototypen "Skapkonsept" er det designer Edvin Klasson og lærling ved Treverkstedet, Jon Martin Mathisen som har laget. Foto: Zone 5
Designer Hanna Tørstad og lærling Jesper Mork har sammen laget denne bordserien. Foto: Zone 5.
Lærling Jesper Mork på åpningen. Foto: Karianne Johansen.
Jesper Mork er lærling ved Møbelverkstedet i Oslo. Sammen med designstudent Hanna Tørstad står de bak en bordserie på tre produkter. Disse kan settes sammen i ulike kombinasjoner eller brukes hver for seg. Hanna forteller at hun og Jesper har møtt hverandre fire ganger i løpet av prosessen. De har diskutert fiberretning og sammenføyninger. -De første tegningene jeg lagde kunne ikke la seg bygge i praksis, så underveis har det skjedd store endringer, sier designer Tørstad.
Tekstil
Elever ved tekstil, Edvard Munch vgs., Linde Marie L’abée–Lund, Denise Ban og Kevin Ma har laget kolleksjonen Boss Bitch, under veiledning fra designer Kristin Andrea Hansen.

Linde Marie L’abée–Lund (t.v.) og Denise Ban er elever ved tekstil på Edvard Munch vgs. Foto: Bibbi Omtveit / Kunst og design i skolen
-Vi lagde først metervare av brukte denimklær. Etterpå designet og sydde vi ulike plagg og har brukt detaljer som knappestolper på nytt, men på andre steder på plagget enn det var opprinnelig, forteller Linde Marie.
-Vi fikk en problemstilling av designer Kristin Andrea Hansen og det mest utfordrende har nok vært at vi skulle sy til en målgruppe, og ikke til oss selv, sier Linde Marie videre.
Ett av plaggene fra kolleksjonen "Boss Bitch". Foto: Zone 5.
Plaggene er designet og sydd av elevene Linde Marie L’abée–Lund, Denise Ban og Kevin Ma ved Edvard Munch videregående skole. Foto: Zone 5
Gull

Smykke laget av elev Isabella Tamara Oyarce Fuentes. Foto: Zone 5
Smykket over er det gullsmedelev ved Edvard Munch vgs., Isabella Tamara Oyarce Fuentes som har laget under veiledning av mestergullsmedene og designerne Torill Isachsen og Kaja Gjedebo.
-Kjedet kan brukes som anheng, og det kan brukes som ring, forteller Isabella på åpningen.
Temaet for Lagvis 2021 var Neste generasjon. -Jeg har latt med inspirere av norsk historie og vikingskip. Innspillene fra designerne har først og fremst handlet om detaljer - som for eksempel tykkelse på kjedet, sier elev Isabella.

I kategorien gull samarbeider gullsmedelevene med faglærer under designprosessen. Her ser vi "Brosje" designet og laget av elev Toni Mudenia ved Setesdal vgs., avdeling Valle. Hun har produsert sin tolkning av årets tema "Neste generasjon".
Om Lagvis
Lagvis er et initiativ fra Håndverkssenteret ved Edvard Munch videregående skole, og gjennomføres i samarbeid med Oslo Håndverks- og Industriforening (OHIF) og Skedsmo vgs. Overordnet skal Lagvis inspirere fagmiljøer, politikere, institusjoner og publikum, og øke anerkjennelsen av håndverksfagene. Lagvis skal gi de unge håndverkerne erfaring med å arbeide med kreative oppdragsgivere, og designerne mulighet til å bygge nettverk med lokale ressurser innenfor prototypebygging og produksjon. I tillegg skal prosjektet stimulere til samarbeid mellom ulike fagfelt, og vise at kunnskapsutveksling gir bedre produkter.
Les mer om Lagvis.